Събота пазара през погледа на маргиналните търговци

Из проучване от 2010 г. Част 1

Пазарът е едно от тези места, които социализират човек и го правят способен да общува, да избира, да „вижда”. Той е от онези места, които са постоянно посещавани от хората и са част от всекидневните навици. Пазарът винаги е бил в центъра на социалния живот. Той е многолик и „говори” на различни езици.

С развитието на човешките общности  и разрастването на градовете пазарите стават повече от един. Пазарът става основно място, но вече за една конкретна квартална общност. Можем поетично да го наречем „душата на квартала”.

Събота пазар има сложна инфраструктура, но и сложна съдба като цяло. Създаден в сърцето на един от големите пловдивски квартали – Кючук Париж – той става място за разходка и споделяне. От една страна, той е в центъра на квартала, от друга, е много близо до гарата и автогарата. Двете гари са онзи своеобразен праг между града и селото. Връзката град – село на Събота пазар е много лесно осъществима.

През 2010 г. се намира временно до сградата на „Жилфонд” заради изграждане на ново тържище на първоначалното му място. Подредбата на пазара напомня лабиринт – в центъра на който има чешмичка и офис на Общински пазари Пловдив. Преместването му неминуемо води до объркване и суматоха в квартала и все пак това е лесно преодоляно, защото пазарът продължава да изпълнява функциите си.

Събота пазар и временното място от 2010 г.

Маргинали има във всяка сфера на живота. Кои са, обаче, маргиналните търговци? >>

Автор: Мария Славчева