На пазар в Столипиново

Пазарът. Това е мястото, което събира всякакви хора, търсещи всевъзможни неща. Такова място е така нареченият нов пазар на „Столипиново”. Какво има там ли? Всичко – от домати, краставици, други плодове зеленчуци и разни продукти нужни за кулинарията, до части за коли, батерии, килими, пердета, полилеи, дрехи, сватбени, бални рокли и костюми.

nov pazar stolipinovo
nov pazar stolipinovo 2

 Там има всичко.

Има и хора, които са любопитни и любезни. До пазара има голямо поле, което мнозина ще намерят за отблъскващо, но то е събирало и събира не малко хора. Дали това са мъже с коне и каруци (вече са с микробуси), които обикалят да събират „стари печки, перални и бойлери”, вероятно мнозина са чували тези призиви по улиците, или хора, облечени празнично, които празнува я годеж, я сватба.

Улицата пред пазара е като самия пазар и полето до него – изпъстрена със звуци и миризми, признавам, не всички приятни, но пък на нея има всевъзможни стоки и услуги.

nov pazar stolipinovo 3
nov pazar stolipinovo 4

Помня първия път, когато отидох до този пазар – не исках да купувам, а да наблюдавам. Бях чула някой друг мит затова, че там „било опасно”. Стресната, меко казано, беше усещането, което ме беше завладяло. И изненада! Страх нямаше. Как така там имаше толкова несвързани стоки?! До сергията за авточасти, и всякакви електронни джаджи се бяха намърдали масите за плодове и зеленчуци, а срещу тях – булчински рокли от Турция. После си помислих – ами, че то това е културното разнообразие!

Ако културата е свързана с начините на общуване и хранене, то тогава, хайде на пазар в „Столипиново”!

Из спомени на А. А., 2010 г.