Есенните изложби след “култовското време” през 50-те години

“…Другият ми [проект], съвсем конкретно вече свързан със Стария град, са Есенните изложби, които са много важно събитие в художествения живот на Пловдив от много години. Организиран е от 1967 г.  Възникнали са като неформална артистична изява и с времето са намерили своя облик. Защото  в края на 60-те години в Пловдив се появява едно нова поколение интересни художници, които превръщат пластическия възглед за живописта, като Георги Божилов, Димитър Киров, Енчо Пиронков – и това е процес в национален план. Така че преобръщат пластическия възглед и това след култовското време през 50-те години, това са едни модерни художници. Обяснявам всичко това, за да достигнем до Стария град и това е било пространството, в което те и шефът тогава на Стария град – Начо Културата, който е бил техен приятел и меценат, всъщност им е предоставял възможност да работят, да откриват изложбите си и така е започнало всичко.

Вероятно, това поколение и тези изяви, първо, защото не са били в центъра, в София, където всичко е било по-стегнато, по-строго, по-ясно, по-рамкирано, от една страна, са били възможни точно заради това и после, тази атмосфера на Стария град за много от тях и Митьо Киров и Пиронков – те са живели тук и са се зареждали от това пространство.

Есенните изложби се състоят от няколко изложби, които се ситуират в Стария град – в Балабановата къща, в къщата на телевизията, Хиндлиян, Мексиканската и така толкова години нали, повече… от 67-ма година досега, когато така спечелих конкурс за кураторски проект за есенните изложби, беше първата година, в която се реши по този начин, по този принцип да се организира – кураторски принцип. И тогава се канеха персонално няколко художника, а други се определяха от жури с кандидатстване и така, но понеже така в годините малко спадна нивото, трябваше да се направи нещо друго и така вече трета година се правят на кураторски принцип и аз бях първият човек, който ги направи.”

Из спомени на Галина Лардева, записани от Красимира Кръстанова