Любопитните места на Пловдив

 

Въжен мост при парк „Острова“

Близо до Гребна база Пловдив се намира не толкова известния въжен мост. Той минава над р. Дермендере, която се влива в р. Марица.

Мостът наскоро беше реновиран и благодарение на него можете да посетите „Царският остров“ *. Островът от своя страна е защитена зона, заради наличието на редки растителни и животински видове. Чудесно място за разходка и почивка.

most1   most 2

 

 

 

 

 

 

 

 

*Корекциите на коритото на река Марица са довели до унищожаването на много острови на територията на град Пловдив – един от тях е островът, известен като „Царския остров“. През 1892 г. жителите на село Мечкюр са поискали размяна на острова срещу 500 дка мера, за паша за техния добитък. Малко след това българският княз Фердинанд закупува острова и така той започва да се нарича “Княжески остров” (впоследствие “Царски остров”). Островът е бил поддържан от работниците в близкия държавен разсадник. През 1922 г. цар Борис III решил да продаде имота на село Мечкюр. Продажбата става през пролетта на 1924 г. за сума, далеч по-малка от действителната му стойност. През 1936 г. източната част на Царския остров със закон се превръща в парк за отдих на пловдивчани. Пловдивският кмет Божидар Здравков поискал също към парка да се присъедини младата дъбова гора към държавния разсадник.

 

Братската могила

Товае мемориален комплекс, който се намира в парк “Отдих и култура” в кв. “Смирненски” (Район Запад). Комплексът е посветен на загиналите за България под Османска власт, както и в Балканската, Първата и Втората Световна войни. Монументът символизира тракийска могила, а погледнато от птичи поглед – венец. В конструкцията се намират тленните останки на 126 участници в комунистическото партизанско движение, под формата на бронзови урни.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Елена Стоева