Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (който се е намирал на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Стария град.

Кварталът носи името си от XV век, когато две тесни пазарни пространства “ун капан” и “буюк капан”, изпълнени с търговски места – дюкани, дават името на днешния Капан. Това е било занаятчийско средище – чаршията в Пловдив, която имала 880 дюкяна по записки от 1652 година. До началото на XX век Капана е търговското сърце на града и занаятчийството тук е процъфтявало благодарение на международната търговия.

През 1906 г. в Пловдив избухва пожар и голяма част от сградите в Капана не оцеляват. По-късно, през 70-те години на ХХ век е прието решение за изграждане на голям търговски център на мястото на Куршум хан – дешните Хали. По същото време група проектанти и архитекти представят идея за обновяване на квартала, като се запази автентичният дух на мястото.

Едва през 2013 г. обаче Капана започва да се мисли като квартал на творчески индустрии и в него се провеждат няколко фестивала от 2014 година насам. Оттогава местата в него и облика на квартала са една от визитните картички на Пловдив.

Капана е посещаван от артистични хора, които намират място за изява и творчество. Има различни кафенета като например за литературни произведения, за занаятчийска бира, за домашно приготвена храна и др. Има барове за фенове на метъл музиката, кафенета и сладкарници за всеки. Капана събира хора с всякакви интереси и културни предпочитания, хора на изкуствата, музиканти,  художници, дизайнери, улични артисти и т.н. Това е кварталът за “различната” култура и артистичност.

“Капана фест” е името на тридневно пъстро оживление в квартала на творческите индустрии в Пловдив. То означава развлечения, интересни находки, хубава музика, откъсване от времето с чаша бира, изкуство и оригинални подаръци. Под знаменцата, с които са украсени уличките му, си струва да отделиш няколко часа или дори дни от времето си, защото атмосферата на “Капана фест” наистина е опияняваща: авторски бижута и дрехи, стари грамофонни плочи, нови книги, традиционни храни, рисуване с къна, детски работилници, творчески ателиета на открито и музика.

Автор: Георги Чавдаров