Домът на етносите Пловдив

Ще ви разкажа за едно много приятно място, от което бях впечатлена. Място, в което различията не съществуват, и което не разделя хората според традиция, религия или история. Научих за него, когато бях в първи курс и преподавателката ни заведе там.

    Беше снежен ден, вече бях премръзнала и се надявах да стигнем колкото се може по-скоро. Тогава се откри пред нас, точно в сърцето на Стария град, Домът на етносите. Посрещна ни една мила и много любезна дама, настани ни на първия етаж. Тя се погрижи за нашия комфорт, беше наляла по чаша вино за всеки и започна да ни разказва какво представлява Дома на етносите и каква е идеята му. Вярвам, че в края на посещението всеки един от нас имаше ясна представа за какво говореше тя.

   Започнахме да разглеждаме, имах голям интерес да визуализирам в съзнанието си думите й. Видях една стая разделена на кътчета – Арменски, Турски, Руски, Еврейски и Български. Разделихме се на групи, като всяка си имаше свой кът. Разказвахме си едни на други какво знаем за тези етноси. Потопихме се в обичаите и културата на всеки един кът. Видяхме и Ретро стая, обзаведена в бароков стил. Накрая се забавлявахме, пяхме и танцувахме.

   Посещението там беше образователно и разтоварващо. Има защо мястото да носи това име. Оставена е по частичка от всяка една етническа общност, сякаш наистина това е един щастлив дом, толерантен и загърбил различията, без да отхвърля различни от българската общност представители.

Това е Домът на етносите, намира се близо до сърцето на Стария град. Той е едновременно музей и място за изкуство и културни прояви на артисти от всички етнически общности, които живеят заедно от векове в най-стария жив град в Европа. Събира под един покрив историята, бита и традициите от миналото до днес на етническите общности с най-богата история в града. Този културно-образователен център е подходящ най-вече за младежи и туристи.

Домът притежава най-богат общ календар от културни събития на всички етнически общности. На първия етаж целогодишно се предлагат традиционни храни и напитки, като например неаполитанско кафе, родопска мелба, арменски сладки или  руски чай.

В Дома на Етносите има “Ретро стая”, обзаведена в бароков стил, еврейски кът, изискано подреден италиански кът, турски кът с миндери, много цветен руски кът с матрьошки и балалайка, българска стая, която напомня на уюта от домовете на нашите баби.

Посланието на това място в Пловдив е за толерантност и разбирателство. Основната идея е приобщаване на представителите на всички етноси в съвременния обществено-културен живот на града, на база вековните традиции и общата история, както и подпомагане на различни техни събития за развитието на Пловдив като културна столица на България, Европейска столица на културата 2019 и атрактивна дестинация в международния културен туризъм.

Автор: Нина Павлова