Симфонията на тепетата

Те са на възраст от 20 до 80 години. Те прекарват ежедневието си на Главната. Всички ги познаваме, но не знаем нищо за тях. Необходимост или удоволствие? Зимен студ или меката топлина на музиката? Днес ще Ви срещна отблизо с виновниците за красивата симфония под тепетата. Или как уличните артисти ни карат, минавайки по Главната, да минаваме по една нотна партитура, от която излизат най-красивите и разнообразни звуци на Пловдив.

Акордеонистът е прекарал живота си, свирейки пред пощата. Сега е на 78 години и продължава да забавлява жителите на Пловдив. Прави го за удоволствие, защото обича да вижда усмивките на хората, които го слушат.

Слави свири на гайда от повече от 15 години. Освен за собствено удовлетворение, го прави и за да помага на семейството си. Когато го попитах за гледната му точка към града, той сподели, че като човек, прекарал съзнателните си години в Пловдив, не може да изрази нищо друго освен положително мнение.

Може би най-забележителният уличен музикант на Главната е Георги Димитров, познат на пловдивчани като Пловдивския Моцарт. Родом от Велико Търново, той завършва Музикалната академия в града под тепетата и вече 10 години работното му място е пред Художествената галерия. Сподели, че причината да свири там, е, че така повече усмихнати и позитивни гаджета се превръщат в негова публика. Когато го помолих да изсвири Симфонията на тепетата, той каза, че това е всичката музика, която се носи по Главната от него и колегите му. За финал на интервюто, Георги и дуетната му половинка пожелаха весели празници и повече усмивки!

Изготвяйки това видео, осъзнах, че е много по-лесно да изсвириш мелодията от „Кръстникът“ на арфа, отколкото да направиш влог. Въпреки че се правя на много уверена, ме беше срам да заговарям героите на видеото си и добре, че майка ми беше с мен, за да ме бута към хората. Това видео достига до вас също и благодарение на Иво, който монтира кадрите и недоволства, че го споменавам в работата си.

Е, след като си намерих извинение за всяко несъвършенство по проекта ми, мога с чиста съвест да Ви представя готовия репортаж!

Приятно гледане!

Симфонията на тепетата

Автор: Никол Коцева

[tc-owl-carousel carousel_cat=“ИзТепето“ order=“ASC“]