Гледката, която си заслужава

Природната забележителност „Данов хълм“ в Пловдив е защитена територия, която носи името на Христо Г. Данов – книжовникът и кметът, разпоредил озеленяването на тепетата.

Хълмът е по-известен с по-старото си име Сахат тепе (от тур. език Хълмът на часовника), заради часовниковата кула на върха, чиито основи са от 16 в. и днес е паметник на културата. Освен нея, на тепето се намира и телевизионна кула.

Часовниковата кула е висока 46 м и до днес тя работи, като в 12:00 и 24:00 ч. часовникът бие по 24 пъти.

Сахат тепе се издига над главната улица на Пловдив и има много места за отдих, което го прави любимо място за жителите и гостите на града. Част от неговата идентичност са скалистите склонове и калдъръмените пътечки, които водят до различни места с гледки към Пловдив.

Сахат тепе или още Данов хълм е много подходящо място за разходки, небрежни разговори и събирания с приятели, прекрасни снимки на фона на града или просто за минута отдих след работния ден. Посещава се най-често от млади хора и двойки, които искат да намерят уединение или да разходят домашните си любимци. Както през деня, така и нощем от него се разкриват удивителни гледки към останалите тепета, както и към целия Пловдив.

Данов хълм е страхотно място, от което да се насладиш на залезите!

Автор: Адриан Янев